תכנית הכשרה ללימודי פסיכותרפיה הורה-תינוק בגישה פסיכואנליטית של מרכז ויניקוט בישראל
ניהול: חמוטל רז–שילוח
תחום הטיפול הורה–תינוק היא אופנות טיפולית-פסיכואנליטית מיוחדת ושונה מטיפול פסיכואנליטי אחר. לכן היא דורשת ידע תאורטי וטכניקה קלינית ייחודיים.
בחדר הטיפול מצויים בו-זמנית הורים איתם ניתן לתקשר מילולית ותינוק המבטא עצמו באופן לא מילולי, התנהגותי וגופני. לפיכך הטיפול מחייב עירוב של מרחב בוגר וינקותי בו נדרשת המטפלת לקלוט, להבין, לעבד ולתקשר בו-זמנית ב"שפות" טיפוליות שונות, כמו גם לנסח מחדש את "הכלים הטיפוליים" העומדים לרשותה.
תכנית ההכשרה בלימודי פסיכותרפיה הורה-תינוק בגישה פסיכואנליטית, היא תכנית חדשה וייחודית ברוח עבודתו של ויניקוט וכחלק ממורשת הטיפול שלו בהורים, בתינוקות ובפעוטות בהם טיפל במהלך כל שנות עבודתו.
מטרת התוכנית היא לאפשר למשתתפים הכרות ולמידה מעמיקה, תיאורטית וקלינית, עם תחום הטיפול הורה-תינוק. במהלך התכנית ייחשפו התלמידים לתחומי הידע השונים המהווים בסיס תיאורטי לטיפולי הורה-תינוק: התיאוריה הפסיכואנליטית, תיאורית ההיקשרות וההתפתחויות שחלו בה במהלך השנים, שפע עצום של תיאוריה מבוססת מחקר בתחום ההתפתחות כמו גם מחקרי המוח ונוירופסיכואנליזה שהחלו להתפתח משנות ה-90 והלאה. באמצעות תחומי ידע אלו נלמד על הינקות ועל התפתחות הקשר הורה-תינוק, החל מההיריון והלידה והמשך במהלך השנים הראשונות להתפתחות (גילאי 0-2), ועל התפתחות העולם הפנימי של התינוק החלה בד בבד עם ההתפתחות הפנימית של ההורות. נלמד על התפתחות תקינה ועל שורשי התפתחות הפתולוגיה בגיל הינקות. על בסיס ידע זה נכיר את הגישות הפסיכודינמיות והפסיכואנליטיות המרכזיות בתחום הטיפול הורה-תינוק, על הדמיון והשוני ביניהן בהגדרת מי הוא המטופל, בבחירת שער הכניסה אל המוקד הפתולוגי, בסוג ההתערבות ובתפקיד המטפל במפגש הטיפולי.
במקביל להכשרה התיאורטית תתאפשר ללומדים/ות בתכנית הכשרה קלינית ייחודית של טיפולי הורה-תינוק הניתנים בטיפות החלב בת"א*. באופן זה יוכלו התלמידים/ות לפגוש וללוות תינוקות מהשבועות הראשונים לחייהם והורים המתמודדים עם משבר אחר לידת ילדם. השילוב של לימוד התיאוריה בד בבד עם ליווי צמוד של הורים ותינוקם יצור להערכתנו חווית למידה חיה, עשירה ומרגשת.
הכשרה קלינית
הלומדים בתכנית יתנסו בשני טיפולים של הורים ותינוקם לאורך שנת ההכשרה.
הטיפול ייערך בטיפות החלב של ת"א בחסות התוכנית "בסיס בטוח"** – תכנית לפסיכותרפיה הורה-תינוק בהשראה פסיכואנליטית, המתקיימת בטיפות החלב בת"א. התכנית היא פרי שיתוף פעולה של "המרכז לטיפול הורה-תינוק*" ועיריית ת"א והיא מאפשרת לאימהות, אבות ותינוקם, שחווים משברים אחר לידה לקבל טיפול מניעתי ללא עלות בטיפות החלב בעיר. הטיפולים ילוו בהדרכה אישית וקבוצתית מאנשי הצוות של "בסיס בטוח".
על התלמידים בהכשרה הקלינית להיות בעלי ביטוח אחריות מקצועית פרטי שיכסה גם את העבודה בטיפות החלב.
מבנה התכנית
היקף התכנית: שנה – 2 סמסטרים. תכנית הלימודים תכלול 4 קורסים תיאורטיים ו-2 סדנאות.
לתלמידי שנה ג' בתוכנית התלת שנתית בפסיכותרפיה לילדים ומתבגרים במרכז ויניקוט תנתן עדיפות בקבלה לתוכנית.צוות המורות והמדריכות בתוכנית כולל פסיכואנליטיקאיות, פסיכולוגיות קליניות, ומטפלת בתנועה – כולן מומחיות בטיפול בגיל הרך ובטיפולי הורה-תינוק.
- "המרכז לטיפול הורה-תינוק" – הינו עמותה, ללא מטרות רווח, שהוקמה ביפו בשנת 2016 . המרכז נועד לספק טיפול פסיכולוגי נגיש ובעל אופי מניעתי להורים ותינוקות בסיכון (גילאי 0-3 שנים) מהאוכלוסייה המעורבת ביפו ובשכונת שפירא (יהודים, ערבים, העדה האתיופית, עולים מרוסיה, מהגרים וכו'). הטיפולים שנתנה העמותה נערכו במעונות היום הרב תכליתיים של ויצ"ו.
- *משנת 2021 הוסבה הפעילות של המרכז לטיפול הורה-תינוק לטיפול במסגרת שיתוף הפעולה עם עיריית ת"א בניהול ובהפעלת התכנית "בסיס בטוח".
צוות התכנית "בסיס בטוח" כולל כאמור פסיכואנליטיקאיות, פסיכולוגיות קליניות, ומטפלת בתנועה
מייסדת ומנהלת "המרכז לטיפול הורה-תינוק", ותכנית "בסיס בטוח" – חמוטל רז-שילוח, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל.
_____________________________________________________________________
אוכלוסיית היעד:
* פסיכולוגים קליניים, שהנם בוגרי בתי ספר לפסיכותרפיה או אלו שסיימו תכניות הכשרה ייעודיות אחרות בתחום הטיפול בילדים ובהורים, או כאלו בעלי ניסיון של 5 שנים לפחות בפסיכותרפיה הכוללת הדרכה דינמית, במוסדות מוכרים להתמחות בפסיכולוגיה במוסדות בבריאות הנפש.
*עובדים סוציאליים בעלי תואר שני במגמה קלינית, בעלי ניסיון של 5 שנים לפחות בפסיכותרפיה של הורים וילדים, בהיקף של חצי משרה במוסדות מוכרים להתמחות בפסיכיאטריה או בפסיכולוגיה קלינית בבריאות הנפש.
* פסיכולוגים חינוכיים, התפתחותיים, שיקומיים ורפואיים אשר עבדו בהיקף של חצי משרה עם ילדים בתחומם לפחות 5 שנים ועסקו במתן טיפולים פרטניים ארוכי טווח בגישה פסיכודינמית תחת הדרכה בגישה פסיכודינמית.
* פסיכיאטרים מומחים או מתמחים בעלי ניסיון של 5 שנים לפחות בפסיכותרפיה ארוכת טווח בגישה פסיכודינמית הכוללת הדרכה פסיכודינמית.
_____________________________________________________________________
הדרכה
הדרכה אישית:
המשתתפים/ות יתבקשו להשתתף ב-34 שעות הדרכה אישיות בשנה.
התשלום על סך 300 ש"ח (כולל מע"מ) מועבר ע"י המשתתף/ת ישירות למדריך.
הדרכה קבוצתית:
במסגרת הלימודים התלמידים/ות ישתתפו בסמינר קליני בתדירות של אחת לשבוע.
תעודת גמר– הכשרה בטיפול הורה-תינוק
הדרישות לקבלת תעודת גמר:
1. השתתפות לפחות ב-75% מהשיעורים ומההדרכות הקבוצתיות
2. החזקה של לפחות שני טיפולים פעילים במקביל, לאורך שנת הלימודים
3. קבלת הדרכה אישית שבועית לאורך שנת הלימודים
4. הגשת עבודת סיום
לעומדים בדרישות תוענק תעודת סיום לימודים בתוכנית הכשרה בטיפול הורה-תינוק בגישה פסיכואנליטית של מרכז ויניקוט בישראל.
* במקרה של יציאה לחופשת לידה במהלך הלימודים בתוכנית, על המשתתפ/ת לעמוד ב-תקנון השלמות וחסרים במהלך חופשת לידה.
*במקרים חריגים, המרכז שומר לעצמו את הזכות להפסיק לימודיו/ה של תלמיד/ה, על פי שיקול דעת הנהלת התכנית וועדת ההיגוי.
שכר לימוד:
10,000 ש"ח (כולל מע"מ) אותם ניתן לשלם עד 12 תשלומים באשראי
נהלי ביטול:
תלמיד/ה אשר שילם/ה שכר לימוד שנתי כנדרש, והודיע/ה על ביטול הרשמתו עד 4 שבועות
לפני פתיחת שנה"ל, י שכה"ל (למעט המקדמה).
מעבר לתאריך זה ועד שבועיים לאחר פתיחת שנת הלימודים, ייוחזר שכה"ל,
למעט 50% משכה"ל של סמסטר א'.
_____________________________________________________________________
יום הלימודים
יום ד', בין השעות 10:00-15:15
מקום הלימודים
מרכז ויניקוט בישראל, קרליבך 15 (קומה 1), ת"א.
*התכנית שומרת לעצמה את הזכות לערוך שינויים במערכת הלימודים ובשכר הלימוד.
לפרטים נוספים לגבי התוכנית, אנא פנו לחמוטל: בטלפון 0506581685 או במייל: razhamutal@gmail.com
