טופס הרשמה לתוכנית

מערכת שעות חמש שנתית

פסיכואנליזה המבוססת על תגליותיו של זיגמונד פרויד ועל תרומותיהם של ממשיכיו מיושמת מזה כמאה ושלושים שנה. הטיפול הפסיכואנליטי הנגזר מתורתו של פרויד, התרחב ברבות השנים, למגוון של גישות, השואפות ליצור מגע טוב יותר בין רבדים שונים בנפשו של האדם, להפחית סבל ולסייע לו לממש את עצמו במציאות חייו. עבור פרויד וקליין הדרך העיקרית להשגת השינוי הנפשי בטיפול עוברת דרך הכרת עולמו הפנימי הלא-מודע של המטופל, על המשאלות, הפנטזיות החרדות וההגנות הלא מודעות שלו והקשר בינן לבין העולם החיצוני, וזאת בעיקר דרך פירוש אופני הביטוי שלהן ביחסי ההעברה.

ויניקוט ביון וקוהוט, הרחיבו את שדה הראיה הפסיכואנליטי של פרויד וקליין ואת המעשה הטיפולי הנובע ממנו, מממדים של הכרה ומודעות, לעבר ממדים של הוויה, חוויה והתהוות העצמי. 

אמירתו המפתיעה של ויניקוט ״אין דבר כזה תינוק״ נבעה מתוך הבנה שראשית הנפשיות ב'היות', וזו מתהווה מראשית החיים בתוך סביבה אנושית. כך הופנה הזרקור לעבר רבדים מובלעים בנפש ולחקר מצבו הראשיתי של העצמי כיחידה אחדותית, כנדבך קריטי של טבע האדם. תחושת 'היות' היא החוויה הראשונית של התינוק, המתאפשרת בזכות סביבה מחזיקה (אם טובה דיה) ויוצרת תשתית לצמיחה נפשית. מושגים כמו תלות, התהוות ההוויה (going on being), מעבריות, משחקיות – הנוגעים בביסוסה של תחושת חיוניות וממשות, זו הנובעת מתנועת חיים פנימית – הפכו למרכיבי יסוד בטיפול הוויניקוטיאני.  נוכחותו של המטפל כמצע מחזיק מקנה ביטחון המאפשר למטופל לפגוש רבדים שונים של העצמי, להינתן לתהליכים של 'רגרסיה לתלות' ולהשיב לחיים חלקים מוכחדים ומנותקים של הוויתו.

ביון עסק בהבנת הקיום האנושי דרך תהליכי החשיבה, החוויה הרגשית  והיכולת להכיל ולעבד מציאות נפשית. יכולת החשיבה מתפתחת מראשית החיים וכן בטיפול תמיד בשניים. לנוכחות הטיפולית יש קדימות מעבר לפרשנות. המטפל משמש עבור המטופל כמיכל  המעכל ומתמיר חוויות רגשיות גולמיות שלא ניתן לשאתן, ומחזיר אותן למטופל באופן המאפשר לו לתכללן בתוך העצמי שלו. החיפוש אחת אמת אישית וריגשית, גם אם היא מכאיבה ומאיימת, הינו צורך בסיסי לנפש לשם התפתחותה. ביון הבחין בין טרנספורמציות בידע (K) לבין טרנספורמציות המתרחשות ברובד ההוויה (being/becoming O) וראה בחיבוריות (interconnectedness) וחווית האחדות של מטפל ומטופל עם האמת (at-one-ment), תנאים הכרחיים לצמיחה נפשית ולהתרחשותם של שינויים רגשיים ואישיותיים עמוקים. 

תפיסת העולם הנפשי כחוויה סובייקטיבית, שאינה ניתנת לרדוקציה, עומדת בבסיס הבנתו של קוהוט את תהליכי ההתהוות והתפתחות של העצמי. האמפתיה, החוברת לחווייתו הסובייקטיבית של האדם, היא זו המכוננת את עצמיותו. במהלך ההתפתחות הנפשית, כמו גם בהמשך החיים, תלוי האדם בזמינותה של הזנה אמפטית מצד 'זולתיעצמי' (Selfobjects) מותאמים המצויים בסביבתו האנושית. בטיפול הפסיכואנליטי צרכים נפשיים כמו מירורינג, אידאליזציה ותאומות מתעוררים ביחסי ההעברה ומשחזרים את החסרים בהוויית העצמי. הכרה, תיקוף ומענה אמפטי הניתנים על ידי המטפל בעת מגע עם איזורי השבר מייצרים במהלך הטיפול אפשרות לטרנספורמציה המסייעת למטופל לחוות את קיומו האותנטי בעולם כבעל ערך ומשמעות.

גישות פסיכואנליטיות אלה, של ויניקוט, ביון, קוהוט והוגים נוספים, שמות דגש על הווית האדם, על חווית התקיימותו ועל התפתחותו דרך מגע רגשי מותאם, מודע ולא מודע, עם הזולת. גישות אלה והעמדות הטיפוליות הנגזרות מהן מוליכות ׳תפנית אונטולוגית׳ בפסיכואנליזה, בהדגישן את הנפשיות המצויה מעבר לתופעותיה ומופעיה,  ומכוננות שדה פסיכואנליטי המכונה בהתאם "פסיכואנליזה אונטולוגית". שדה זה מזמין אותנו להמשיך לשהות בו ולהעמיק את היכרותנו איתו באמצעות התנסות ולמידה.

ברוח זו ה׳תוכנית להכשרה בפסיכואנליזה אונטולוגית במסורת ויניקוט, ביון וקוהוט' תשאף לטפח פסיכואנליטיקאים בעלי נוכחות טיפולית אמפתית ומעמיקה, מכילה ומחזיקה. פסיכואנליטיקאים בעלי נכונות להתמסר לתהליך טיפולי פסיכואנליטי, מתוך הכרה בהשפעתה המכרעת של הסביבה הטיפולית על התהוות העצמי של המטופלים.

הקמתה של תכנית הכשרה זו במרכז ויניקוט בישראל הינה נדבך נוסף בביסוסו של המרכז כבית מקצועי הפועל בשדה הפסיכואנליטי בארץ ובעולם, מזה כשש-עשרה שנה. התכנית בנויה בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים של הכשרה פסיכואנליטית. בכוונתנו להמשיך לפעול על מנת לקחת חלק בפעילות המתקיימת בזירה הפסיכואנליטית המקומית והבינלאומית.

מערכת שעות חמש שנתית


מוזמנים להגיש מועמדות:

>בוגרים של תכנית מוכרת ללימודים מתקדמים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית שהינם:

פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים באומנות ופסיכולוגים מומחים מתחומים שונים, בעלי ניסיון בפסיכותרפיה פסיכואנליטית שלוותה בהדרכה.   

>מטפלים מנוסים בעלי ניסיון עשיר בפסיכותרפיה פסיכואנליטית שהינם:

-פסיכולוגים קליניים בעלי שמונה שנות ניסיון לפחות לאחר סיום ההתמחות.

-עובדים סוציאליים קליניים, פסיכיאטרים, מטפלים באומנות, פסיכולוגים מתחומים שונים לאחר שמונה שנים לפחות מסיום לימודים בתוכנית ליבה מוכרת לפסיכותרפיה פסיכואנליטית.

מכל המועמדים נדרשת לפחות שנה של התנסות באנליזה אישית הממשיכה להתקיים בעת ההרשמה, או שלוש שנים לפחות של התנסות באנליזה אישית שהתקיימה במהלך עשר השנים האחרונות.


מהלך ההכשרה הפסיכואנליטית

תכנית ההכשרה תמשך לפחות חמש שנים ותתפתח באופן איטי והדרגתי, תוך שזירה של מספר ערוצי למידה והתנסות הכוללים:

-למידה תיאורטית בקבוצות קטנות 

-סמינרים קליניים שנתיים

-הדרכות אישיות על אנליזות הכשרה

-אנליזה אישית

אנליזות הכשרה בליווי הדרכה אישית

כל מתמחה יקיים במהלך ההכשרה שלוש אנליזות של הכשרה. שתיים מתוך האנליזות תתקיימנה בתדירות של לפחות ארבעה מפגשים בשבוע ואחת מהן תתקיים בתדירות של לפחות שלושה מפגשים בשבוע.  כל אחת מהאנליזות תמשך לפחות שנתיים.

את האנליזה הראשונה ניתן יהיה להתחיל עם תחילת שנת הלימודים השניה ובאישור של ועדת הוראה. האנליזה השניה תוכל להתחיל החל משלושה חודשים מתחילת האנליזה הראשונה, באישור המדריך הראשון וועדת ההוראה. האנליזה השלישית תוכל להתחיל החל מחצי שנה מתחילתה של האנליזה השניה, באישור שני המדריכים וועדת ההוראה.

אנליזות ההכשרה תלוונה על ידי שלושה מדריכים שונים שהם פסיכואנליטיקאים מנחים, אותם יבחר המתמחה, באשור וועדת ההוראה.

אנליזה אישית בעת ההכשרה

תהליך ההכשרה מפגיש את המתמחה עם חוויות מורכבות ומעמיד בפניו אתגרים מקצועיים ואישיים. לפיכך, עם התחלת אנליזות ההכשרה,  יהיה המתמחה באנליזה אישית שתמשך לפחות 500 שעות בתדירות של ארבע פעמים בשבוע. אנליזה זאת תתקיים אצל אנליטיקאי מנחה, ותהווה נדבך משמעותי בהתהוותו כאנליטיקאי.

סיום ההכשרה

עמידה בדרישות הלימודים והגשת עבודת סיום תקנה למתמחה תעודה של פסיכואנליטיקאי והוא יהיה רשאי לערוך טיפולים פסיכואנליטיים באופן עצמאי. בוגר ההכשרה יוכל להצטרף לחברות מלאה במרכז להכשרה בפסיכואנליזה אונטולוגית במסורת ויניקוט, ביון וקוהוט.


איך מגישים מועמדות לתוכנית ההכשרה?

אם את/ה עומד/ת בדרישות הקבלה, כפי שפורטו לעיל, הינכם מוזמנים להגיש מועמדותכם להתקבל להכשרה הפסיכואנליטית עד לתאריך 15 למרץ 2025.

לאחר תהליך הקבלה, תשובות למועמדים תשלחנה ב 1 ליולי 2025.

הקבלה כוללת מלוי טופס קבלה, צרוף מסמכים נילווים ושני ראיונות אישיים.

לטופס המועמדות  ניתן ללחוץ על קישור זה.

מסמכים נילווים:

1. תעודות של תארים אקדמיים.

2. רישום במשרד הבריאות ובאיגודים המקצועיים.

3. תעודת בוגר תכנית ללימודים מתקדמים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית או תעודת בוגר בתכנית ליבה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית.

4. שמות ופרטי התקשרות של לפחות שני מדריכים אישיים.

5. קורות חיים אישיים (עד ארבעה עמודים מודפסים ברווח כפול בגודל אות 12).

6. תמונת פנים.

7. צילום הקבלה על תשלום דמי ההרשמה.

לאחר קליטת מסמכי ההרשמה, המועמד יקבל מייל ובו שמות שני המראיינים ופרטי ההתקשרות איתם ויתבקש ליצור קשר עם כל אחד מהם לקביעת ראיון קבלה, בהקדם האפשרי.

בטופס ההרשמה מופיע סעיף המתייחס להדרכות ובו בקשת רשות לפנות למדריכים על מנת לקבל את חוות דעתם לפי שיקולי ועדת הקבלה. הפניה למדריכים נעשית ישירות ע”י הוועדה. חוות דעת אלה נלקחות בחשבון בדיון על המועמדות של הפונה יחד עם התרשמות המראיינים ממנו והחומר הכתוב שהגיש. לאחר דיון בועדת הקבלה תשלח החלטת הוועדה למועמד באמצעות המייל.

מרכז ויניקוט בישראל מתחייב לשמור בסודיות את הפנייה ואת תוכן החומרים הנילווים. תהליך הקבלה חסוי ומערב רק את הנוגעים בדבר. לא ניתן לערער על החלטות הוועדה או לקבל משוב באשר לשיקוליה לגבי מועמד כלשהו, למעט ההחלטה בעניינם.

תשלומים

דמי הרשמה – 1400 ₪ (כולל מע"מ)

שכר הלימוד לשנה – 9,500 ש״ח ( כולל מע"מ)

טופס הרשמה לתוכנית

מערכת שעות חמש שנתית