תכנית הכשרה ללימודי פסיכותרפיה הורה-תינוק בגישה פסיכואנליטית של מרכז ויניקוט בישראל.
ניהול: חמוטל רז–שילוח
לפרטים נוספים לגבי התוכנית, אנא פנו לחמוטל: בטלפון 0506581685 או במייל: razhamutal@gmail.com
תחום הטיפול הורה–תינוק היא אופנות טיפולית-פסיכואנליטית מיוחדת ושונה מטיפול פסיכואנליטי אחר. לכן היא דורשת ידע תאורטי וטכניקה קלינית ייחודיים.
בחדר הטיפול מצויים בו-זמנית הורים איתם ניתן לתקשר מילולית ותינוק המבטא עצמו באופן לא מילולי, התנהגותי וגופני. לפיכך הטיפול מחייב עירוב של מרחב בוגר וינקותי בו נדרשת המטפלת לקלוט, להבין, לעבד ולתקשר בו-זמנית ב"שפות" טיפוליות שונות, כמו גם לנסח מחדש את "הכלים הטיפוליים" העומדים לרשותה.
תכנית ההכשרה בלימודי פסיכותרפיה הורה-תינוק בגישה פסיכואנליטית, היא תכנית חדשה וייחודית ברוח עבודתו של ויניקוט וכחלק ממורשת הטיפול שלו בהורים, בתינוקות ובפעוטות בהם טיפל במהלך כל שנות עבודתו.
מטרת התוכנית היא לאפשר למשתתפים הכרות ולמידה מעמיקה, תיאורטית וקלינית, עם תחום הטיפול הורה-תינוק. במהלך התכנית ייחשפו התלמידים לתחומי הידע השונים המהווים בסיס תיאורטי לטיפולי הורה-תינוק: התיאוריה הפסיכואנליטית, תיאורית ההיקשרות וההתפתחויות שחלו בה במהלך השנים, שפע עצום של תיאוריה מבוססת מחקר בתחום ההתפתחות כמו גם מחקרי המוח ונוירופסיכואנליזה שהחלו להתפתח משנות ה-90 והלאה. באמצעות תחומי ידע אלו נלמד על הינקות ועל התפתחות הקשר הורה-תינוק, החל מההיריון והלידה והמשך במהלך השנים הראשונות להתפתחות (גילאי 0-2), ועל התפתחות העולם הפנימי של התינוק החלה בד בבד עם ההתפתחות הפנימית של ההורות. נלמד על התפתחות תקינה ועל שורשי התפתחות הפתולוגיה בגיל הינקות. על בסיס ידע זה נכיר את הגישות הפסיכודינמיות והפסיכואנליטיות המרכזיות בתחום הטיפול הורה-תינוק, על הדמיון והשוני ביניהן בהגדרת מי הוא המטופל, בבחירת שער הכניסה אל המוקד הפתולוגי, בסוג ההתערבות ובתפקיד המטפל במפגש הטיפולי.
במקביל להכשרה התיאורטית תתאפשר ללומדים/ות בתכנית הכשרה קלינית ייחודית של טיפולי הורה-תינוק הניתנים בטיפות החלב בת"א*. באופן זה יוכלו התלמידים/ות לפגוש וללוות תינוקות מהשבועות הראשונים לחייהם והורים המתמודדים עם משבר אחר לידת ילדם. השילוב של לימוד התיאוריה בד בבד עם ליווי צמוד של הורים ותינוקם יצור להערכתנו חווית למידה חיה, עשירה ומרגשת.
הכשרה קלינית
הלומדים בתכנית יתנסו בשני טיפולים של הורים ותינוקם לאורך שנת ההכשרה.
הטיפול ייערך בטיפות החלב של ת"א בחסות התוכנית "בסיס בטוח"** – תכנית לפסיכותרפיה הורה-תינוק בהשראה פסיכואנליטית, המתקיימת בטיפות החלב בת"א. התכנית היא פרי שיתוף פעולה של "המרכז לטיפול הורה-תינוק*" ועיריית ת"א והיא מאפשרת לאימהות, אבות ותינוקם, שחווים משברים אחר לידה לקבל טיפול מניעתי ללא עלות בטיפות החלב בעיר. הטיפולים ילוו בהדרכה אישית וקבוצתית מאנשי הצוות של "בסיס בטוח".
על התלמידים בהכשרה הקלינית להיות בעלי ביטוח אחריות מקצועית פרטי שיכסה גם את העבודה בטיפות החלב.
מבנה התכנית
היקף התכנית: שנה – 2 סמסטרים. תכנית הלימודים תכלול 4 קורסים תיאורטיים ו-2 סדנאות.
לתלמידי שנה ג' בתוכנית התלת שנתית בפסיכותרפיה לילדים ומתבגרים במרכז ויניקוט תנתן עדיפות בקבלה לתוכנית.
צוות המורות והמדריכות בתוכנית כולל פסיכואנליטיקאיות, פסיכולוגיות קליניות, ומטפלת בתנועה – כולן מומחיות בטיפול בגיל הרך ובטיפולי הורה-תינוק.
- המרכז לטיפול הורה-תינוק" – הינו עמותה, ללא מטרות רווח, שהוקמה ביפו בשנת 2016 . המרכז נועד לספק טיפול פסיכולוגי נגיש ובעל אופי מניעתי להורים ותינוקות בסיכון (גילאי 0-3 שנים) מהאוכלוסייה המעורבת ביפו ובשכונת שפירא (יהודים, ערבים, העדה האתיופית, עולים מרוסיה, מהגרים וכו'). הטיפולים שנתנה העמותה נערכו במעונות היום הרב תכליתיים של ויצ"ו.
- *משנת 2021 הוסבה הפעילות של המרכז לטיפול הורה-תינוק לטיפול במסגרת שיתוף הפעולה עם עיריית ת"א בניהול ובהפעלת התכנית "בסיס בטוח".
צוות התכנית "בסיס בטוח" כולל כאמור פסיכואנליטיקאיות, פסיכולוגיות קליניות, ומטפלת בתנועה
מייסדת ומנהלת "המרכז לטיפול הורה-תינוק", ותכנית "בסיס בטוח" – חמוטל רז-שילוח, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל.
_____________________________________________________________________
אוכלוסיית היעד:
* פסיכולוגים קליניים, שהנם בוגרי בתי ספר לפסיכותרפיה או אלו שסיימו תכניות הכשרה ייעודיות אחרות בתחום הטיפול בילדים ובהורים, או כאלו בעלי ניסיון של 5 שנים לפחות בפסיכותרפיה הכוללת הדרכה דינמית, במוסדות מוכרים להתמחות בפסיכולוגיה במוסדות בבריאות הנפש.
*עובדים סוציאליים בעלי תואר שני במגמה קלינית, בעלי ניסיון של 5 שנים לפחות בפסיכותרפיה של הורים וילדים, בהיקף של חצי משרה במוסדות מוכרים להתמחות בפסיכיאטריה או בפסיכולוגיה קלינית בבריאות הנפש.
* פסיכולוגים חינוכיים, התפתחותיים, שיקומיים ורפואיים אשר עבדו בהיקף של חצי משרה עם ילדים בתחומם לפחות 5 שנים ועסקו במתן טיפולים פרטניים ארוכי טווח בגישה פסיכודינמית תחת הדרכה בגישה פסיכודינמית.
* פסיכיאטרים מומחים או מתמחים בעלי ניסיון של 5 שנים לפחות בפסיכותרפיה ארוכת טווח בגישה פסיכודינמית הכוללת הדרכה פסיכודינמית.
_____________________________________________________________________
הדרכה
הדרכה אישית:
המשתתפים/ות יתבקשו להשתתף ב-34 שעות הדרכה אישיות בשנה.
התשלום על סך 300 ש"ח (כולל מע"מ) מועבר ע"י המשתתף/ת ישירות למדריך.
הדרכה קבוצתית:
במסגרת הלימודים התלמידים/ות ישתתפו בסמינר קליני בתדירות של אחת לשבוע.
תעודת גמר– הכשרה בטיפול הורה-תינוק
הדרישות לקבלת תעודת גמר:
1. השתתפות לפחות ב-75% מהשיעורים ומההדרכות הקבוצתיות
2. החזקה של לפחות שני טיפולים פעילים במקביל, לאורך שנת הלימודים
3. קבלת הדרכה אישית שבועית לאורך שנת הלימודים
4. הגשת עבודת סיום
לעומדים בדרישות תוענק תעודת סיום לימודים בתוכנית הכשרה בטיפול הורה-תינוק בגישה פסיכואנליטית של מרכז ויניקוט בישראל.
* במקרה של יציאה לחופשת לידה במהלך הלימודים בתוכנית, על המשתתפ/ת לעמוד ב-תקנון השלמות וחסרים במהלך חופשת לידה.
*במקרים חריגים, המרכז שומר לעצמו את הזכות להפסיק לימודיו/ה של תלמיד/ה, על פי שיקול דעת הנהלת התכנית וועדת ההיגוי.
שכר לימוד:
9,000 ש"ח (כולל מע"מ) אותם ניתן לשלם עד 12 תשלומים באשראי
נהלי ביטול:
תלמיד/ה אשר שילם/ה שכר לימוד שנתי כנדרש, והודיע/ה על ביטול הרשמתו עד 4 שבועות
לפני פתיחת שנה"ל, י שכה"ל (למעט המקדמה).
מעבר לתאריך זה ועד שבועיים לאחר פתיחת שנת הלימודים, ייוחזר שכה"ל,
למעט 50% משכה"ל של סמסטר א'.
_____________________________________________________________________
יום הלימודים
יום ד', בין השעות 10:00-15:15
מקום הלימודים
מרכז ויניקוט בישראל, קרליבך 15 (קומה 1) ת"א
*התכנית שומרת לעצמה את הזכות לערוך שינויים במערכת הלימודים ובשכר הלימוד.
להרשמה לחצו כאן
תכנית הלימודים
סמסטר א'
התפתחות רגשית של התינוק בראי תיאוריות ההיקשרות ומודלים פסיכואנליטיים התפתחותיים מתחום הינקות / תמר שאנן טבת
תיאורית ההיקשרות של בולבי וממשיכיו היוותה פריצת דרך בתחום תיאוריות ההתפתחות הפסיכואנליטיות בכך שיצרה גשר בין תיאוריות פסיכואנליטיות, מחקר, ותחומים נוספים בפסיכולוגיה כללית.
השפעתה העצומה של תיאורית ההיקשרות ומודלים נוספים שצמחו בעקבותיה על אודות תפיסת תחום הינקות, על הקשר המתהווה בין התינוק והוריו, ועל התפתחות בריאה ופתולוגיה ממשיך ומהדהד גם כיום. בשיעור נלמד את הבסיס התיאורטי של תיאורית ההיקשרות כפי שנוסחו על ידי בולבי ואינסוורט, את אופני ההיקשרות הבריאה וזו הפתולוגית. נכיר את המצב המיוחד של האם בהיריון ואחר הלידה כפי שניסח דניאל שטרן ב"קונסטלציה האימהית" ואת השפעותיו על התינוק. נעקוב אחרי שלבי היווצרות העצמי של התינוק והתפתחות המיינד שלו דרך ייצוגים וסכמות של היות בקשר. נבחן כיצד המודלים השונים רלוונטיים ומקדמים את תחום הפסיכותרפיה הורה-תינוק דרך מושגים עכשוויים מתחום הטיפול שהציע פונגי כגון מנטליזציה, רפלקטיביות, אמון אפיסטמי וכו'.
גישות בטיפול הורה תינוק בהשראה פסיכואנליטית / חמוטל רז-שילוח
הקורס יציע אבני יסוד תיאורטיות וקליניות בתחום הטיפול הפסיכואנליטי של הורה-תינוק. נעקוב אחר התפתחות התיאוריה של הטיפול הפסיכואנליטי בהורים ותינוקות מוויניקוט ובולבי דרך מאמרים קלאסיים של מייסדי התחום: סלמה פרייברג, אליסיה ליברמן, קרמר, מנזו אספזה זילקה, ליבוביצ'י, דניאל שטרן ודרך כותבים בריטים מתחום יחסי האובייקט ממרכז אנה פרויד והטביסטוק. בסמסטר השני נבחן שיטות פסיכודינמיות עכשוויות לטיפול הורה תינוק (טומפסון-סאלו, סלמונסון).
במהלך הקורס נדון במושגים מרכזיים של הטיפול הפסיכואנליטי כפי שהם באים לידי ביטוי בתיאוריות השונות וההבדלים ביניהם: נבחן מהו שער הכניסה לטיפול וכיצד נבחר, מיהו המטופל בו מתרכז הטיפול, תהליכים לא-מודעים בקשר הורה-תינוק, חרדות והגנות פרימיטיביות, העברה בין-דורית והשפעותיה. כמו כן נדון, באמצעות הגישות השונות, בתפקיד המטפל, בשימוש בהעברה ובהעברה נגדית בטיפול, ובקשיים העולים בתהליך הטיפולי בתחום זה.
הקורס ילווה בדוגמאות קליניות ממאמרים ומחומרים שיביאו המשתתפים.
סמסטר ב'
הטיפול הטריאדי: מפגש עם זוג הורים ותינוק / לימור מונטל
הטיפול הטריאדי הינו אופנות טיפול שהתגבשה כמענה טיפולי המותאם לתחום הפסיכותרפיה הורה-תינוק.
בקורס נפתח מרחב להתבוננות ולחשיבה פסיכואנליטיות על היווצרות המשולש הראשוני: אם אב ותינוק, ולחשיבות ההתפתחותית של היכולת להיות בשלישיה עבור התינוק. נתייחס לתפקיד האב כדמות התקשרות לתינוק בשלבים השונים של ההתפתחות וגם לתפקידו כחלק מהזוג ההורי.
באמצעות הכרות עם המודל של התצפית הטריאדית (Lausanne Trilogue Play – Elisabeth Fivaz) נכיר את המצבים השונים בטריאדה, נלמד להתרשם מאיכות דפוסי האינטראקציות הטריאדיות, ומהשותפות ההורית (Co-Parenting – McHale). נלמד לזהות ולאפיין את הקשיים בהיווצרות המשולש המשפחתי הראשוני לטובת מיקוד מטרות טיפוליות.
לבסוף נתייחס למפגש הטיפולי בטריאדה. נאפיין את החרדות, הקונפליקטים וההגנות הייחודיים המתעוררים בהימצאות בטריאדה, את הקשיים המלווים את הטיפול הלכה למעשה, כמו גם את האתגרים שהוא מציב עבור המטפלת.
איך מטפלים? – מושגי יסוד בפסיכותרפיה פסיכואנליטית הורה תינוק / מירב עמיאל
דרך דוגמאות קליניות מהספרות ומהטיפולים שיביאו הסטודנטיות יעסוק הקורס בנושאים הבאים:
מטרות הטיפול ומיהו המטופל – התינוק, ההורים, הקשר ביניהם? הנחות היסוד התיאורטיות של התהליך הטיפולי.
מסגרת הטיפול – הסטינג הפיזי והרגשי, המשתתפים בטיפול, הקשר עם אנשי מקצוע מחוץ לטיפול.
מהלך הטיפול – הקורס יעסוק במהלך הטיפול החל מתהליך ההפניה ומשמעותו עבור ההורים, האינטייק, ולאחריו הצבת מטרות הטיפול. יצירת החוזה הטיפולי, עבודת ה-working through במהלך הטיפול והכלים העומדים לרשות המטפל, וכיצד מעריכים סיכון בתוך השעה.
סוגי התערבויות – טיפול קצר טווח, התערבות במשבר, הדרכה קלינית, התערבות במצבי סיכון לתינוק.
טכניקה טיפולית ומקום המטפל – דרך הדוגמאות הקליניות נלמד כיצד מתנהלת השעה הטיפולית כאשר בחדר גם הורים וגם תינוק – כיצד יוצרים קשר טיפולי עם תינוק, עם הורה, עם זוג ההורים (co parenting) וכיצד מטפלים באינטראקציה בין התינוק והוריו.
מה קורה למטפל בטיפולי הורה-תינוק וכיצד משתמשים בהעברה ובהעברה הנגדית ככלים טיפוליים בטיפול זה.
במהלך הקורס נבחן את מושגי היסוד בטיפול הפסיכואנליטי בהקשר של טיפול הורה–תינוק כגון: רפלקציה של האינטראקציה, reframing, פירוש, פירוש בפעולה, מודלינג, משחק, העברה והעברה-נגדית, והשלכה, באופן ייחודי לתהליך הטיפול של הורה -תינוק.
סדנאות
סמסטר א'
תצפית על אינטראקציה הורה תינוק – סדנא טכנית קלינית / ד"ר נטע אבנר
סמסטר ב'
פסיכופתולוגיה בינקות / ד"ר מירי קרן
מרצים
חמוטל רז-שילוח – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל.
יוזמת ומקימה של "המרכז לטיפול הורה-תינוק".
יוזמת ומנהלת התוכנית "בסיס בטוח" בשיתוף עם עיריית ת"א – טיפול רגשי בטיפות החלב בת"א לאימהות, אבות ותינוקות החווים משבר רגשי אחר לידה.
מרצה במרכז ויניקוט, ומדריכה בחברה הפסיכואנליטית בישראל, הלפב"א, התכנית לפסיכותרפיה אוניברסיטת ת"א.
ד"ר נטע גוטמן אבנר – פסיכואנליטיקאית, פסיכולוגית קלינית בכירה, מומחית לגיל הרך והינקות.
הקימה וניהלה את "מרפאת אם-תינוק" בשירות הפסיכיאטרי של בית החולים איכילוב, תל-אביב.
יוזמת, מרכזת ומורה לשעבר בתוכנית "הפסיכיאטריה של הגיל הרך והינקות" בלימודי ההמשך, בית הספר לרפואה של אונ' תל-אביב.
יו"ר לשעבר של ועד "העמותה לבריאות הנפש של התינוק".
חברת וועד ההקמה והמנהל של "האגודה הישראלית לטיפול משולב הורה-ילד".
חברה בצוות ההקמה, יועצת, ומדריכה של "המרכז לטיפול הורה-תינוק" והתוכנית "בסיס בטוח" – טיפול רגשי בטיפות החלב בת"א
פעילה במשך שנים רבות במסגרת בתי ספר לפסיכותרפיה שונים – בהוראה, בהדרכה ובהכשרה אקדמית, בתחומים של התפתחות מוקדמת, פסיכותרפיה של ילדים, והתערבויות טיפוליות משולבות הורה-פעוטות.
מרבה להרצות, ללמד וללוות צוותים מקצועיים, ולהעביר סדנאות במסגרות ציבוריות פרטיות שונות, בתחום גיל הינקות, הורות ומשברים לאחר לידה.
לימור מונטל – פסיכולוגית קלינית, מדריכה.
מומחית בטיפול בילדים בגיל הרך ובאוטיזם. אחראית על תכנית ההכשרה ומרצה בטיפול משולב הורה-ילד בעמותת "אותי" – העמותה הישראלית לאוטיזם.
מטפלת מוסמכת מטעם האגודה לטיפול הורה-ילד.
פסיכולוגית אחראית ושותפה להקמת תוכנית "בסיס בטוח" – טיפול רגשי בטיפות החלב בת"א לאימהות אבות ותינוקות החווים משבר רגשי אחר לידה.
מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקה פרטית.
מירב עמיאל דינשטיין – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית.
מדריכה ומלמדת במכון לגיל ינקות ע"ש זיאמה ארקין באוניברסיטת רייכמן, בתוכנית להכשרת פסיכולוגים קליניים ועו"ס קליניים לפסיכותרפיה הורה-תינוק.
מדריכה ומלמדת בתוכנית לחשיבה התפתחותית פסיכואנליטית על עבודה עם ילדים ונוער, במרכז הלימודים של החברה הפסיכואנליטית בישראל.
חברת צוות בתוכנית "בסיס בטוח" – טיפול רגשי בטיפות החלב בת"א לאימהות אבות ותינוקות החווים משבר רגשי אחר לידה.
מטפלת בקליניקה פרטית למבוגרים, לגיל הרך ונוער בכפר שמריהו.
תמר שאנן טבת – פסיכולוגית קלינית, מדריכה.
מומחית בטיפול בילדים בגיל הרך ובאוטיזם.
עובדת כעשור בעמותת "אותי" (לשעבר העמותה לילדים בסיכון).
מטפלת מוסמכת מטעם האגודה לטיפול הורה-ילד.
חברת צוות ב"בסיס בטוח" – טיפול רגשי בטיפות החלב בת"א לאימהות, אבות ותינוקות החווים משבר רגשי אחר לידה.
מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקה פרטית.
סמינר קליני
מאיה בך – פסיכולוגית קלינית מדריכה.
בוגרת התוכנית לפסיכיאטריה לגיל הרך באוניברסיטת ת"א. עבדה כעשור בעמותה לחקר האוטיזם, היחידה לגיל הרך, המרכז לברה"נ רמת-חן, ובגני תקשורת ברמת חן בטיפול פרטני, דיאדי, וקבוצתי, ובהדרכת צוות טיפולי וחינוכי.
מטפלת במבוגרים, ילדים, וגיל הרך בקליניקה פרטית.